Co tu kryć, uwielbiam jesień. Śliwki, gruszki, jabłka, dynie... aaa! byle mi tylko czasu starczyło, by to wszystko przerobić. Śliwki zawsze kończą w dżemie i powidłach, jabłka mają różnorakie zastosowanie - szarlotka - obowiązkowa!, dynia to prawdziwa kopalnia pomysłów, podobnie jak gruszki. Dziś w słodkiej zalewie z lekko cytrusową i korzenną nutą. Pięknie wyglądają w słoiku jako ozdoba kuchni, a zimą, jak już się ten słoik otworzy... o rety! Jesień zamknięta w słoiku :)
A jak macie trochę więcej gruszek to polecam nadziewane bułeczki. Przepis tutaj.
1,5 kg gruszek
1l wody
300-400g cukru
sok z 1 cytryny
laska wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym)
2 goździki
2 plastry cytryny
Jak to przyrządzić?
Gruszki myjemy i obieramy. Patyczek warto zostawić jako element ozdobny.
Owoce kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy gniazda nasienne.
Owoce kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy gniazda nasienne.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem (zaczynamy od 200g) i sokiem cytrynowym. Dodajemy plasterki cytryny, goździki i przekrojoną wzdłuż wanilię. Do syropu wrzucamy gruszki i gotujemy ok.20-30 minut. Próbujemy syrop do smaku. W razie potrzeby dodajemy cukier lub sok z cytryny.
Słoiki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Zlewamy wrzątek. Gruszki układamy w słoikach, zalewamy bulgoczącym syropem, zakręcamy. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Wspaniałe! Ja wprawdzie uwielbiam te wszystkie jesienne owoce, ale byłoby jeszcze lepiej, gdyby mimo wszystko lato trwało na okrągło ;-)
OdpowiedzUsuń