Gruszki w syropie

Co tu kryć, uwielbiam jesień. Śliwki, gruszki, jabłka, dynie... aaa! byle mi tylko czasu starczyło, by to wszystko przerobić. Śliwki zawsze kończą w dżemie i powidłach, jabłka mają różnorakie zastosowanie - szarlotka - obowiązkowa!, dynia to prawdziwa kopalnia pomysłów, podobnie jak gruszki. Dziś w słodkiej zalewie z lekko cytrusową i korzenną nutą. Pięknie wyglądają w słoiku jako ozdoba kuchni, a zimą, jak już się ten słoik otworzy... o rety! Jesień zamknięta w słoiku :)





A jak macie trochę więcej gruszek to polecam nadziewane bułeczki. Przepis tutaj.

1,5 kg gruszek
1l wody
300-400g cukru
sok z 1 cytryny
laska wanilii (można zastąpić cukrem wanilinowym)
2 goździki
2 plastry cytryny




Jak to przyrządzić?

Gruszki myjemy i obieramy. Patyczek warto zostawić jako element ozdobny. 




Owoce kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy gniazda nasienne. 




W garnku zagotowujemy wodę z cukrem (zaczynamy od 200g) i sokiem cytrynowym. Dodajemy plasterki cytryny, goździki i przekrojoną wzdłuż wanilię. Do syropu wrzucamy gruszki i gotujemy ok.20-30 minut. Próbujemy syrop do smaku. W razie potrzeby dodajemy cukier lub sok z cytryny.




Słoiki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Zlewamy wrzątek. Gruszki układamy w słoikach, zalewamy bulgoczącym syropem, zakręcamy. I GOTOWE!




Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

  1. Wspaniałe! Ja wprawdzie uwielbiam te wszystkie jesienne owoce, ale byłoby jeszcze lepiej, gdyby mimo wszystko lato trwało na okrągło ;-)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl