Kremowe lody marchewkowe

Kremowe, marchewkowe, z bakaliami. Po prostu pycha!

stuff.co.nz


3 marchewki
200ml jogurtu tureckiego (10%) lub śmietanki do ubijania 36%
100ml soku z pomarańczy
cukier/miód do smaku
opcjonalnie: bakalie, herbatniki
kropla oliwy z oliwek

metalowa miska



Jak to przyrządzić?

Metalową miskę zamrażamy w zamrażarce. Najelpeij zostawić ją tam na noc.

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w 4-5cm kawałki. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy marchewki, dodajemy kroplę oliwy z oliwek i gotujemy na małym ogniu aż marchew będzie miękka. Tak ugotowaną marchew przecieramy przez sitko lub blendujemy. Dodajemy jogurt/śmietankę, sok z pomarańczy oraz cukier/miód do smaku. Mieszamy do połączenia się składników.

Metalową miskę wyciągamy z zamrażarki. Włączamy mikser, najlepiej na niskich obrotach i ciągle miksując wlewamy marchewkowo-jogurtową masę. Miksujemy przez 10-15 minut. Lody ze śmietanki będą się zmrażać dłużej ze względu na większą zawartość tłuszczu, ale za to będą bardziej kremowe. Miskę wraz z lodami wstawiamy do zamrażarki na ok 15 minut. Wyjmujemy i ponownie miksujemy na niskich obrotach przez ok. 5 minut. Dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie. Lody przekładamy do szczelnego pojemniczka, owijamy folią spożywczą. Zamrażamy przez kolejne 15 minut lub dłużej. Wiele zależy od Waszej zamrażarki ;)  I GOTOWE!



Mmm...Ile smaku!



2 komentarze:

Durszlak.pl