Po całym dniu pracy ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę jest stanie przy garach. Ale jeść coś trzeba i obiad musi być. Najszybciej przygotować kurczaka. A że jest to mięso uniwersalne to można je zrobić na 1001 sposobów. Dziś pierwszy z nich, a pozostałe 1000 już wkrótce ;)
2 pojedyncze piersi z kurczaka
6 dużych pieczarek
4 łyżki śmietanki 30%
150ml wody
koperek
sól
przyprawa do mięs
olej
płaska łyżka mąki
garść szpinaku
opcjonalnie mały ząbek czosnku
opcjonalnie mały ząbek czosnku
Jak to przyrządzić?
Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błonek. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący już tłuszcz wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Delikatnie przyprawiamy ulubioną przyprawą do mięs. U mnie tradycyjnie Delikat do mięs. Dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki i wodę. Dusimy na małym ogniu ok. 5 minut.
Dodajemy poszatkowany koperek, ok. 1 łyżki. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Całość delikatnie przyprószamy mąką. Dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Ok. 5-7 minut. Doprawiamy solą. Dodajemy świeży szpinak i przeciśniety przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Dusimy jeszcze minutkę. I GOTOWE!
Podajemy z ryżem lub makaronem.
Mmmm...Ile smaku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz