Nie ma nic lepszego niż poczciwa szarlotka pachnąca cynamonem. Najlepsza jest ta na kruchym spodzie z chrupiącą kruszonką. A kruszonki ma być dużo, dużo.
Porcja kruchego ciasta, czyli...
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego
500g-1kg jabłek - mogą być ze słoika
cynamon
kruszonka
100g mąki
50g masła
50g cukru pudru
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruchy spód według przepisu.
W trakcie pieczenie przygotowujemy jabłka.
Jeśli korzystamy z jabłek ze słoika to sprawa jest prosta. Wykładamy je do miseczki, dodajemy cynamon - ilość według uznania i mieszamy.
Świeże jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, a właściwie smażymy. Jabłka szybko puszczą sok. Gotujemy do momentu całkowitej redukcji płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy cynamon i doprawiamy do smaku cukrem.
Kruszonka.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy palcami na kruszonkę.
W trakcie pieczenie przygotowujemy jabłka.
Jeśli korzystamy z jabłek ze słoika to sprawa jest prosta. Wykładamy je do miseczki, dodajemy cynamon - ilość według uznania i mieszamy.
Świeże jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, a właściwie smażymy. Jabłka szybko puszczą sok. Gotujemy do momentu całkowitej redukcji płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy cynamon i doprawiamy do smaku cukrem.
Kruszonka.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy palcami na kruszonkę.
Na ostudzony kruchy spód wykładamy jabłka. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (z termoobiegiem). I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
I w moim domu króluje szarlotka z kruszonką:) Tak, dużo kruszonki, chrupiącej, słodziuteńkiej, waniliowej:)
OdpowiedzUsuńŚliczny kawałek nam przedstawiłaś, bardzo apetyczny:)
Dziękuję. Widzę, ze nie ja jedna szaleję za szarlotką z kruszonką. Bardzo mnie to cieszy.
UsuńPyycha! :-)
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie, że trudno się nie zgodzić ;)
UsuńDawno nie jadłam dobrej szarlotki :) Bardzo apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję. Staram się jak mogę, żeby było i smacznie i apetycznie ;)
UsuńNa jaką wielkość foremki jest przewidziane ciasto kruche?
OdpowiedzUsuńokrągła 24cm średnicy lub prostokątna 28x24cm
OdpowiedzUsuńIle czasu i w jakiej temperaturze piec ciasto kruche?
OdpowiedzUsuńJak w przepisie:
Usuńhttp://ile-smaku.blogspot.com/2012/07/najlepsze-kruche-ciasto-na-tarty-i.html
Piekarnik nagrzewamy do 160 C i wstawiamy ciasto. Pieczemy ok. 15 minut po czym zdejmujemy folię z grochem/kaszą i pieczemy przez kolejne 5 minut.
najlepsze ciasto na Świecie!
OdpowiedzUsuń