No może nie tylko męska ;) bo kto nie lubi soczystego grillowanego mięsa podanego w sezamowej bułce? A do tego wszystkie możliwe dodatki. Ja lubię i to bardzo :D A jak dodać do tego karmelizowaną cebulkę to już w ogóle.
Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto ;)
500g mielonej wołowiny
1 jajko
łyżka masła
łyżka brązowego cukru
2 czerwone cebule
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak to przyrządzić?
Zaczynamy od cebulki. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W małym rondelku rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebulkę. Posypujemy cukrem i gotujemy przez 30 minut. Gotujemy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mięso mielone przekładamy do dużej miski i łączymy z karmelizowaną cebulą i rozbełtanym jajkiem. Dokładnie mieszamy by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie możemy zacząć przygotowanie wszystkich dodatków: pomidor, sałata, krążki cebulowe itd.
Wyjmujemy mięso z lodówki. Dzielimy na 6 równych porcji i formujemy hamburgery :D Najlepiej zacząć od mięsnej kulki, lekko ją spłaszczyć, a następnie wyrównać brzegi.
Uwaga! Przed grillowaniem hamburgery chłodzimy przez co najmniej 30 minut. W ten sposób lepiej zachowają swój oryginalny kształt.
Grillujemy z odrobiną oliwy z oliwek. Podajemy obowiązkowo z serem, pomidorem, sałatą i majonezem. Reszta zależy już tylko od Was! I Gotowe!
Mmmm... Ile smaku!
Fajny pomysł ze skarmelizowaniem cebulki przed dodaniem jej do mięsa :) Wypróbuję, ale bez jajka - wg mnie jajko w mięsnej masie zbyt zbliża hamburgery do mielonych ;)
OdpowiedzUsuńBez jajka nie próbowałam. Bałam się, że mi się rozpadną i będę miała mięso do spaghetti ;) Ale co tam, do odważnych świat należy. Następne będą bez jajka! ;)
Usuń