Tort dyniowy








1 i 1/2 szklanki mąki
75g masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
50 oleju
100ml maślanki lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków

krem:
300g serka mascarpone
cukier puder do smaku
ekstrakt cytrynowy - kilka kropli



Jak to przyrządzić?

Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder (u mnie pół szklanki) i ekstrakt cytrynowy. Miksujemy do połączenia się składników.

Suche składniki przesiewamy do miski.



Miękkie masło przekładamy do innej miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników. Ciągle miksując pojedynczo wbijamy jaja. Dodajemy maślankę, a na koniec puree z dyni. Dodajemy wszystkie sypkie składniki i miksujemy na wysokich obrotach aż powstanie jednolita masa. Wyłączamy mikser. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki wysypanej mąką. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni C. Wyciągamy z pieca. Studzimy 10 minut w foremce, a następnie wyciągamy do wystudzenia. Ciasto kroimy na 2 blaty i przekładamy kremem .  I GOTOWE! 



Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

Durszlak.pl