Czyli nic innego jak rolada. Może za tym powinnam zmienić tytuł na "Marchewkowa Swiss Roll"?
A z czym? Z dynią oczywiście i kremem waniliowym. Pyszności. A dla tych co nie lubią dyni mam dobre wieści - marchew też się świetnie komponuje;)
Kto o dyniach wie najwięcej? Amerykanie ma się rozumieć ;) Największe, najlepsze itd. W tym przypadku nie jest inaczej. Przepis prosto od Nestle :D W perfekcyjnym zawijasie nie moja zasługa, a Christiny.
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
3 jajka
szklanka puree z dyni lub marchwi
Krem:
600g serka waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru+cukier do oprószenia ściereczki
6 łyżek masła
aromat waniliowy
opcjonalnie orzechy
Jak to przyrządzić?
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Kogel-mogel jak nic ;) Dodajemy dynię/marchew i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.
Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę- kwadratowa będzie najlepsza. Pieczemy, przez 15 minut lub do próby patyczka, w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Uwaga! Ciacho przed pieczeniem można posypać rozdrobnionymi włoskimi orzechami. ;)
Biszkopt wyjmujemy z pieca i czym prędzej przekładamy z blaszki na ściereczkę. Ścierkę warto wcześniej przyprószyć cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia. A następnie rolujemy biszkopt razem ze ścierką. W ten sposób nadamy mu kształt i łatwiej nam będzie zwinąć roladę z nadzieniem. Odstawiamy na ok. 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem waniliowy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, intensywnie miksujemy i już :)
Rozwijamy biszkopt. Na wewnętrzną stronę biszkoptu wykładamy krem waniliowy. Uwaga! Nie nakładamy masy na cały biszkopt! Ok. 5cm zostawiamy bez nadzienia ;)
Całość rolujemy I Gotowe! Ozdabiamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Mmmm...Ile smaku!
Bardzo ładnie zwinięta :)
OdpowiedzUsuńAle elegancko zwinieta!
OdpowiedzUsuńMniamuśnie wygląda i na pewno smakuje tak samo:)a do tego jak nic przyda się ta zniewalająca kawa:)
OdpowiedzUsuńSuper super super! Pyszne połączenie i ciekawie podane:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Pychotka:)
OdpowiedzUsuńZawijas naprawdę perfekcyjny. Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda kuszaco:)
OdpowiedzUsuńa jak przygotować marchewkowe puree?
OdpowiedzUsuńMarchew myjemy, obieramy i kroimy w 4-5cm kawałki. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy marchewki, dodajemy kroplę oliwy z oliwek i gotujemy na małym ogniu aż marchew będzie miękka. Tak ugotowaną marchew przecieramy przez sitko lub blendujemy. I gotowe ;)
UsuńAleż fajna rolada :)
OdpowiedzUsuń