Odrywane chlebki znają już chyba wszyscy. Pachnące ziołami i czosnkiem, z ciągnącym się serem. Pycha! Dla zainteresowanych przepis tutaj. Dziś postanowiłam, że zrobię słodką wersję. Przekładaną jabłkami. Propozycja dla tych, którzy zjedli już wszystkie mozliwe rodzaje szarlotki i jabłeczników, i szukają czegoś nowego i równie pysznego.
Puszyste drożdżowe ciasto, jabłka, cynamon, a może nawet lukier. Drożdżówka idealna ;)
500g maki
180ml mleka
100g masła
płaska łyżeczka soli
50g cukru
20g drożdży
3 jajka
4 jabłka
łyżka soku z cytryny
cynamon
cukier
Jak to przyrządzić?
Zaczynamy od wyrobienia drożdżowego ciasta. Dokładne instrukcje znajdziecie tutaj.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy ze skórki, kroimyw ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i znów kroimy - tym razem w plasterki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamey. Natępnie dodajemy cukier - ilość wedługuznania,u mnie 3 łyżki, i duuużo, duuużo cynamonu u mnie 2 łyżki stołowe. Dokładnie mieszamy.
Wyrośniete ciasta wykładamy na przyprószoną mąka stolnicę. Wałkujemy na 2-3mm grubości i kroimy w podłuzne pasy, a następnie w kwadraty.
każdy kwadrat posyujemy cukrem i cynamonem
i układamy na nim plasterki jabłek.
Kwadraty układamy jeden na drugim
i układamy w natłuszczoenj podłużnej formie do pieczenia.
Ciasto odstawiamy do wyrosnięcia na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C. 50 minut w zupełności wystraczy. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku. Wyciagamy z pieca, czekamy 5 minut i wyciągamy z foremki. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Świetna :) Bardzo mi się taka forma podoba :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna :)
OdpowiedzUsuń