Zupełnie inna galaretka. Kolorowa, słodka, pikantna, ale nie ostra, za to baaardzo dekoracyjna. Pasuje do grillowanego kurczaka, hamburgerów czy krakersów z kremowym serkiem.
milkandcerealblog.wordpress.com
Składniki na 3 małe słoiczki
2 ostre papryczki chili: czerwona i zielona
ćwiartka z papryki: czerwonej i żółtej
125ml octu
50ml wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka cukru żelującego (z pektynami)
Jak to przyrządzić?
Papryczki i paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w równą kostkę.
Do rondelka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy paprykę i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie sterylizujemy słoiczki zalewając je wrzątkiem.
Do rondelka z papryką dodajemy cukier żelujący i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przelewamy do sterylnych słoiczków. Zakręcamy. I GOTOWE! Galaretka stężeje po ok. 6 godzinach.
Mmmm...Ile smaku!
Coś świetnego. I jak pięknie wygląda taka galaretka :)
OdpowiedzUsuńWow..ale pięknie wygląda...a ja zastanawiałam się co zrobić z papryczki chili...mam u siebie w szklarni..
OdpowiedzUsuńŚwietna, na pewno wspaniały dodatek, a do tego tak cudnie wyglada
OdpowiedzUsuń