Galaretka z ostrych papryczek chili

Zupełnie inna galaretka. Kolorowa, słodka, pikantna, ale nie ostra, za to baaardzo dekoracyjna. Pasuje do grillowanego kurczaka, hamburgerów czy krakersów z kremowym serkiem. 

milkandcerealblog.wordpress.com


Składniki na 3 małe słoiczki

2 ostre papryczki chili: czerwona i zielona
ćwiartka z papryki: czerwonej i żółtej
125ml octu
50ml wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka cukru żelującego (z pektynami)



Jak to przyrządzić?

Papryczki i paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w równą kostkę. 

Do rondelka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy paprykę i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie sterylizujemy słoiczki zalewając je wrzątkiem.

Do rondelka  z papryką dodajemy cukier żelujący i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przelewamy do sterylnych słoiczków. Zakręcamy. I GOTOWE! Galaretka stężeje po ok. 6 godzinach.




Mmmm...Ile smaku!

3 komentarze:

  1. Coś świetnego. I jak pięknie wygląda taka galaretka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow..ale pięknie wygląda...a ja zastanawiałam się co zrobić z papryczki chili...mam u siebie w szklarni..

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna, na pewno wspaniały dodatek, a do tego tak cudnie wyglada

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl