Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię czosnkowe pieczywo. Jest po prostu dobre. A jakby do tego jeszcze podać oliwki? Hmm...następnym razem dorzucę kilka czarnych ;) A później zrobię jeszcze wersję z suszonymi pomidorami. Oj, widzę, że chlebek zagości u nas na dobre;) Puszysty, drożdżowy i pachnący, przynajmniej w dzisiejszej wersji, czosnkiem!
3 szklanki mąki
200ml mleka
30ml wody
7g suchych drożdży
150g masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
tarty ser
dynia i co tam tylko chcecie dorzucić do Waszej wersji :)
Jak to przyrządzić?
Jak zwykle zaczyn :) Drożdże łączymy z wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. I już jest!
Do dużej misy przesiewamy mąkę i sól. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, zaczyn i 50g rozpuszczonego masła. Zagniatamy sprężyste ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Starym zwyczajem miskę owijamy folią spożywczą. Niech sobie rośnie.
W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. W małym rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło (pozostałe 100g), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na duży okrąg. Wygląda prawie jak pizza :) Całość skrupulatnie smarujemy masłem, posypujemy dynią, serem i tym, co ma się w chlebku znaleźć. Pizzę kroimy w pasy ok. 10 cm szerokości, a następnie w kwadraty. 10cm x 10cm. Układamy jeden kawałek na drugim i przenosimy do blaszki. Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, a następnie pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. I Gotowe!
Mmmm....Ile smaku!
Świetny ten chleb :) Też bardzo lubię czosnkowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) I cieszę się, że nie jestem tu jedyną entuzjastką czosnku.
UsuńOj tak, pieczywko z czosnkiem jest nie do podrobienia, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPycha! Świetne na spotkania z przyjaciółmi :)
OdpowiedzUsuńŚwietne rozwiązanie - nie trzeba krajalnicy ani noża a jakie solidne kanapki:) i to smakowe.Pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuń