Puszyste ciasto szampańskie

Ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem i magiczną kuchnią Cioci Teresy. Babka szampańska i rodzinne spotkania - tak to pamiętam.  



Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga dużego nakładu pracy. Jest puszyste i wilgotne, i jak na szampańskie ciasto przystało ma szampański smak.

4 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka szampana lub wina musującego
pół szklanki oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka masła i bułka tarta

Jak to przyrządzić?

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec szampana. Za każdym razem miksujemy na wysokich obrotach do połączenia wszystkich składników.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy drewnianą łopatką do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.

Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C z termoobiegiem. Wyciągamy z pieca i studzimy na kratce. I GOTOWE!



Mmmm...Ile smaku!

3 komentarze:

  1. Dziękujemy za odtworzenie przepisu, bo babka jest naprawdę szampańska :) a przede wszystkim za przywołanie cudownych wspomnień:) pozdrawiamy serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam .... ciasto wygląda pięknie mega puszyste. Pyszności tu u Ciebie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl