Nazwa nieco pokrętna, bo to nie jagody, a borówki. Ale jak się nie ma co się lubi.... Tak czy inaczej wyszło pycha. Lekki krem z cytrynową nutą, a do tego świeże owoce. Nic dodać nic ująć.
Porcja kruchego ciasta, czyli...
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego
300g serka mascarpone
200g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
cukier do smaku
jagody ok. 300g
Jak to przyrządzić?
Wyrabiamy i pieczemy kruchy spód według przepisu.
Kremowy serek i jogurt przekładamy do miski, dodajemy sok i 4-5 łyżek cukru. Miksujemy. Próbujemy do smaku. Dodajemy cukier do smaku.
Gotowy krem wykładamy na wystudzony kruchy spód. Posypujemy otartą skórką z cytryny.
Na wierzch wykładamy jagody. Tartę chłodzimy w lodówce. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Kremowy serek i jogurt przekładamy do miski, dodajemy sok i 4-5 łyżek cukru. Miksujemy. Próbujemy do smaku. Dodajemy cukier do smaku.
Gotowy krem wykładamy na wystudzony kruchy spód. Posypujemy otartą skórką z cytryny.
Na wierzch wykładamy jagody. Tartę chłodzimy w lodówce. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Mniam, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń