Tarta z jagodami

Nazwa nieco pokrętna, bo to nie jagody, a borówki. Ale jak się nie ma co się lubi.... Tak czy inaczej wyszło pycha. Lekki krem z cytrynową nutą, a do tego świeże owoce. Nic dodać nic ująć.





Porcja kruchego ciasta, czyli...
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego

300g serka mascarpone
200g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
cukier do smaku
jagody ok. 300g



Jak to przyrządzić?

Wyrabiamy i pieczemy kruchy spód według przepisu

Kremowy serek i jogurt przekładamy do miski, dodajemy sok i 4-5 łyżek cukru. Miksujemy. Próbujemy do smaku. Dodajemy cukier do smaku.

Gotowy krem wykładamy na wystudzony kruchy spód. Posypujemy otartą skórką z cytryny. 




Na wierzch wykładamy jagody. Tartę chłodzimy w lodówce. I GOTOWE!




Mmmm...Ile smaku!


1 komentarz:

Durszlak.pl