Sernik mojito

Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Zimą lubię wersję na czekoladowym spodzie z suszonymi owocami, a latem wersje z rożnymi owcami. Sernik z malinami już był. Dziś coś dla miłośników drinka mojito. Limonka i mięta w jednym. 





200g biszkoptów
2 łyżki masła
400g kremowego serka
2 żółtka
aromat śmietankowy
cukier do smaku

słoiczek galaretki mojito

przepis tutaj
lub
opakowanie galaretki cytrynowej

do przybrania:
cytryna
mięta 


Jak to przyrządzić?

Biszkopty kruszymy, a następnie wałkujemy aż powstanie proszek. Do sypkich biszkoptów dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła. Energicznie mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy.Ugniatamy np. szklanką. Pieczemy 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do175 stopni C.

Kremowy serek, cukier, żółtka i aromat mieszamy mikserem do połączenia się składników. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu do momentu aż masa zacznie się ścinać ok. 10 minut. Sprawdzamy delikatnie poruszając blaszką. Jeśli sernik "faluje" pieczemy dalej, jeśli jest już ścięty i nie "rusza się" w blaszce wyciągamy z pieca i studzimy. 

W trakcie pieczenia przygotowujemy galaretkę o smaku mojito. Przepis tutaj. Lub przygotowujemy galaretke cytrynową według instrukcji na opakowaniu.




Na sernik wykładamy warstwę galaretki, ozdabiamy miętą i świeżymi plasterkami cytryny lub ugotowanymi wcześniej w soku z 1 cytryny z 1/2 szklanki cukru (gotujemy ok. 15 minut).

Chłodzimy. I GOTOWE!


Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

Durszlak.pl