Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Zimą lubię wersję na czekoladowym spodzie z suszonymi owocami, a latem wersje z rożnymi owcami. Sernik z malinami już był. Dziś coś dla miłośników drinka mojito. Limonka i mięta w jednym.
200g biszkoptów
200g biszkoptów
2 łyżki masła
400g kremowego serka
2 żółtka
aromat śmietankowy
cukier do smaku
mięta
Jak to przyrządzić?
Biszkopty kruszymy, a następnie wałkujemy aż powstanie proszek. Do sypkich biszkoptów dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła. Energicznie mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy.Ugniatamy np. szklanką. Pieczemy 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do175 stopni C.
Kremowy serek, cukier, żółtka i aromat mieszamy mikserem do połączenia się składników. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu do momentu aż masa zacznie się ścinać ok. 10 minut. Sprawdzamy delikatnie poruszając blaszką. Jeśli sernik "faluje" pieczemy dalej, jeśli jest już ścięty i nie "rusza się" w blaszce wyciągamy z pieca i studzimy.
W trakcie pieczenia przygotowujemy galaretkę o smaku mojito. Przepis tutaj. Lub przygotowujemy galaretke cytrynową według instrukcji na opakowaniu.
Na sernik wykładamy warstwę galaretki, ozdabiamy miętą i świeżymi plasterkami cytryny lub ugotowanymi wcześniej w soku z 1 cytryny z 1/2 szklanki cukru (gotujemy ok. 15 minut).
Chłodzimy. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
W trakcie pieczenia przygotowujemy galaretkę o smaku mojito. Przepis tutaj. Lub przygotowujemy galaretke cytrynową według instrukcji na opakowaniu.
Na sernik wykładamy warstwę galaretki, ozdabiamy miętą i świeżymi plasterkami cytryny lub ugotowanymi wcześniej w soku z 1 cytryny z 1/2 szklanki cukru (gotujemy ok. 15 minut).
Chłodzimy. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Już mi ślinka cieknie. Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń