To jeden z ostatnich przepisów mojito tego lata. Tym razem w postaci galaretki, która świetnie nadaje się do ciast i tortów.
Porcja na 2 słoiczki
1 szklanka soku z limonki
1 szklanka cukru żelującego (z pektynami)
1 szklanka zwykłego cukru
2 szklanki wody
garść świeżych listków mięty
skórka otarta z 1 limonki
Jak to przyrządzić?
Wodę wlewamy do rondelka. Dodajemy pomięte listki mięty. Gotujemy do zredukowania płynu o połowę. Odcedzamy miętę. Do wywaru z mięty dodajemy cukier, skórkę i sok z limonki. Gotujemy aż cały cukier się rozpuści. Próbujemy do smaku -limonki bywają mniej lub bardziej kwaśne. W razie potrzeby dodajemy cukru. Gotujemy. Przelewamy do sterylnych słoiczków. I GOTOWE!
Mmmm....Ile smaku!
Muszę spróbować zrobić swoją. Szalenie kusi :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Wstyd się przyznać, ale pierwszy słoiczek zjadłam niczym nutellę - łyżeczką prosto ze słoika ;)
Usuń