Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne i wyjątkowo niedoceniane w kuchni. A szkoda, bo nawet samo, bez żadnych dodatków, smakuje rewelacyjnie. Dodajmy do tego kruszonkę i owoce. I jest! Ciasto, któremu nikt się nie oprze. Podane do szklanki herbaty lub kubka mleka przywoła wszystkie wspomnienia z dzieciństwa.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wprawy ;) Po prostu zawsze się udaje;)
U mnie w wersji ze śliwkami i duuuużą ilością kruszonki. Kruszonka nie jest taka całkiem zwykła, bo waniliowo-cynamonowa. Pycha!
Ciasto drożdżowe:
20g świeżych drożdży
8 łyżek cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki
50g masła
1 jajko
cukier wanilinowy
owoce
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
50g masła
Opcjonalnie: cukier wanilinowy, 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak to przyrządzić?
Drożdże kruszymy i rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Dodajemy pół szklanki ciepłego (ważne! nie gorącego, bo zabijemy drożdże) mleka i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże pokryją się pianką.
Do gotowego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, jajko, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Przy czym masło dodajemy porcjami w trakcie wyrabiania. Ciasto nie będzie nam przywierać do rąk. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Oprószamy mąką i układamy w misce. Miskę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
W czasie gdy nasze ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Pozostałe składniki przesiewamy do miski, dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzch wykładamy świeże owoce, przysypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy przez 50-60 minut lub do tzw suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Z kruszonką zdecydowanie najlepsze :)
OdpowiedzUsuń