Składników moc i równie dużo smaku. Grillowane warzywa, doprawione mielone mięso i aromatyczny sos. Pyszności!
500g mięsa mielonego
3 średniej wielkości cukinie
1 bakłażan
100ml czerwonego wina
250ml wody
kostka rosołowa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta świeżo otartego oregano
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego ziela angielskiego
2 pomidory starte w blenderze
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta pieprzu
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta bazylii
100 tartego sera
1duża cebula
2 ząbki czosnku
1.5 łyżeczki cukru
sól do smaku
Jak to przyrządzić?
Cukinię i bakłażana myjemy. Kroimy wzdłuż w długie paski. Grillujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. Przygotowane warzywa odstawiamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Mięso mielone smażymy na złoto na patelni, dodajemy cebulę i posiekany czosnek. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy wodę, kostkę rosołową, wino i oregano. Gotujemy do zredukowania płynów o połowę. Dodajemy przyprawy: cynamon, mielone ziele angielskie, siekaną pietruszkę oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy 4-5 minut. Dodajemy zblendowane pomidory. Gotujemy kolejne 5 minut. Próbujemy do smaku. Dodajemy cukier, sól i pieprz. Mieszamy. Zostawiamy na ogniu na kolejne 2-3 minuty.
Na dnie żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę grillowanych bakłażanów, następnie warstwę mięsa, kolejną warstwę warzyw itd. Całość zwieńczamy cukinią, tartym serem i szczyptą bazylii. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
I to jest danie, które uwielbiam. Aromatyczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki są super.