Miłość do tart i kruchego ciasta trwa w najlepsze. Dziś propozycja na lato: puszyste jogurtowe nadzienie dopełnione orzeźwiającą pomarańczą, ale nikt nie powiedział, że nie możemy użyć owoców sezonowych: truskawki, maliny, jagody, a dla odważnych rabarbar. Zapraszam! Jutro robię wersję z truskawkami ;) a co!
Kruche ciasto:
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego
Nadzienie jogurtowe:
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
4 łyżki zimnej wody
100ml słodkiej śmietanki (min 30%)
300ml jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru (polecam brązowy)
świeże owoce do przybrania
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruchy spód do tarty według przepisu.
W trakcie pieczenia przygotowujemy nadzienie jogurtowe.
Do szklanki wlewamy 4 łyżki wody, wsypujemy żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Szklankę wstawiamy do rondelka z gorącą wodą. Mieszamy żelatynę aż się rozpuści. Uwaga! Żelatyna nie może się zagotować.
W drugim rondelku zagotowujemy śmietankę i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy
Jogurt i cukier umieszczamy w dużej misce. Miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy śmietankę z żelatyną. Masę wylewamy na wystudzony kruchy spód.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ozdabiamy świeżymi owocami. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Ja się piszę na wersję z rabarbarem - pycha!
OdpowiedzUsuń