Ciasteczka kubeczki

Czyli kruche ciasteczka w formie kubeczka, mlekiem i czekoladą płynące. 

Zazdroszczę Francuzom pomysłowości w kuchni. Dziś kolejne cukiernicze cacuszko, tym razem autorstwa Dominique Ansel. The cookie shot, bo tak brzmi oryginalna nazwa, zawładnął Ameryką. I trudno się dziwić. Pomysł prosty i genialny zarazem. Ciasteczko z czekoladą w formie kubeczka, a do tego waniliowe mleko. Połączenie idealne? Zdecydowanie tak :) Amerykanie czekają w kolejce na swój kubeczek nawet 3 godziny! My zrobimy swoje :) Zamiast specjalnych foremek użyłam świeczników z IKEA. Wiem, wiem też się bałam, że nie są żaroodporne, ale dały radę. Kubeczki wyszły jak marzenie.





150g mąki tortowej
100g masła
50g cukru (30g brązowego + 20g białego)
garść czekoladowych chipsów
50g czekolady
1 żółtko
cukier wanilinowy

Jak to przyrządzić?

Za bazę posłuży nam przepis na kruche ciasto. A zatem...
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, żółtko i kawałki czekolady. Energicznie zagniatamy i formujemy kulę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Brzegi wykładamy szczelnie ciastem i ponownie odstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 10-15 minut. Studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę wlewamy do kubeczków, ostrożnie obracamy kubeczkiem by czekolada dokładnie pokryła wnętrze. Nadmiar czekolady zlewamy do osobnej miseczki. Kubeczki odstawiamy w chłodne miejsce by czekolada stężała. I GOTOWE!

Podajemy z mlekiem doprawionym wanilią.




Mmmm...Ile smaku!

3 komentarze:

Durszlak.pl