Sezon grillowy uważam za otwarty! Kiełbaski to już oklepany klasyk. Dziś przepis na soczyste szaszłyki z piersi kurczaka.
Szaszłyki:
500g piersi z kurczaka
2 papryki: żółta i czerwona
Marynata:
szklanka jogurtu naturalnego
2łyzki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki soli
pieprz
2 ząbki czosnku
Dressing cytrynowy:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
Jak to przyrządzić?
W dużej misce mieszamy jogurt naturalny z oliwą i przyprawami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do marynaty. Mieszamy tak by każdy kawałek kurczaka był dokładnie pokryty marynatą. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.
Kurczaka i paprykę nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillujemy, często obracając by szaszłyki były dobrze wypieczone :) I GOTOWE!
Podajemy z dressingiem cytrynowym: Bazylię szatkujemy, mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą, lub sosem czosnkowym.
Mmmm...Ile smaku!
U mnie też dzisiaj szaszłyki ;)
OdpowiedzUsuń