"Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem." Osioł ze Shreka ma rację. Kremówki są pycha.
Ciasto francuskie już mniej, więc zastąpiłam je biszkoptem. I tak, z pełną odpowiedzialnością mówię: Kremówki są pycha! Zapraszam!
Biszkopt
3 jajka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
szczypta soli
Krem do kremówek:
2 opkaowania budyniu śmietankowego/waniliowego
200g masła
aromat rumowy
Poncz:
sok z 1/2 cytryny
200ml wodu
4 łyżeczki cukru
Cukier puder do dekoracji
Jak to przyrządzić?
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, która nie wypada z miski. ;) Stopniowo wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, i... miksujemy dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i powoli dodajemy do ciasta.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki (29cmx25cm). Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 2 blaty.
Krem do kremówek
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło wyciągamy z lodówki by osiągnęło temperaturę pokojową. Ucieramy mikserem na puszystą masę. Doajemuy aromat rumowy- kropelkę i wystudzony budyń. Mieszamy przez 4 minuty na najwyższych obrotach. Krem odstawiamy do lodówki by stężał.
Poncz
Cukier rozpuszczamy 100ml ciepłej wody, dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy krem, przykrywamy drugim biszkoptem - również nasączonym. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
I GOTOWE!
Ciasto kroimy w równą kostkę, przyprószamy cukrem pudrem.
Mmmm...Ile smaku!
Krem do kremówek
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło wyciągamy z lodówki by osiągnęło temperaturę pokojową. Ucieramy mikserem na puszystą masę. Doajemuy aromat rumowy- kropelkę i wystudzony budyń. Mieszamy przez 4 minuty na najwyższych obrotach. Krem odstawiamy do lodówki by stężał.
Poncz
Cukier rozpuszczamy 100ml ciepłej wody, dodajemy sok z cytryny, mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy krem, przykrywamy drugim biszkoptem - również nasączonym. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
I GOTOWE!
Ciasto kroimy w równą kostkę, przyprószamy cukrem pudrem.
Mmmm...Ile smaku!
Super pomysł na kremówkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na karpatkę:)