Kopytka to jedno z moich ulubionych dań z ziemniaków, najlepsze są te ze skwarkami i cebulką. Na samą myśl cieknie mi ślinka ;) Ale kto powiedział, że kopytka zawsze muszą być podane tak samo? A gdyby tak dodać suszone pomidory, paprykę i bazylię, a całość zapiec pod serową pierzynką? Kopytka nie muszą być nudne!
1kg kopytek lub kluseczek gnocchi
10 suszonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
100g sera np. mozzarella, parmezan, gorgonzola
bazylia - kilka świeżych listków
Jak to przyrządzić?
Przygotowujemy kopytka według przepisu. Za pomocą widelca możemy im nadać bardziej włoski kształt ;)
Suszone pomidory, paprykę, pomidora i czosnek blendujemy na głodki sos, który przenosimy na patelnie i podgrzewamy aż zacznie radośnie bulgotać.
W żaroodpornym naczyniu, nasmarowanym wcześniej masłem, układamy nasze kluseczki, przykrywamy gorącym pomidorowym sosem , następnie układamy ser i ozdabiamy bazylią.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C aż ser zmieni się w rumiana pierzynkę, zwykle ok. 20 minut. I Gotowe!
Gnocchi nigdy nie są nudne :-)
OdpowiedzUsuń