Co jest najlepsze do piwa? No oczywiście, że przekąski. Najlepiej tłuste i słone, i szybkie w przygotowaniu. I tak oto powstał ser w boczku. Zdrowe? Niekoniecznie. Grunt, że jest smacznie ;)
kozi ser
cienkie plasterki boczku
łyżka oliwy z oliwek
opcjonalnie: miód
Jak to przyrządzić?
Ja używam porcjowanych serków, więc nie muszę ich wcześniej kroić w plasterki. Ale jeśli macie ser-rolkę to krążki powinny mieć grubość ok. 1cm. Ser cienko smarujemy miodem. Następnie dokładnie i bardzo szczelnie owijamy plasterkiem boczku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, układamy nasze serowo-boczkowe paczuszki. Smażymy przez 2-3 minuty z obu stron. I gotowe!
Podajemy z kuflem zimnego piwa i chrupiącymi grzankami.
Może być i męska uczta, jestem świadoma, że mąż byłby zachwycony. Ale co tu dużo mówić, sama bym też skosztowała. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam na konkurs do siebie http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html