Przyznaję, sama nie byłam pewna tego przepisu ;) Burgery z ciecierzycy? A gdzie podziało się mięsko? Ale co tam - raz kozie śmierć. Ciecierzycę akurat miałam w domu i nie bardzo wiedziałam co z nią począć. Cebula i czosnek też się znalazły. I tak powstał wegetariański kebab - palce lizać!
400g ciecierzycy
1 cebula
ząbek czosnku
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta
oliwa z oliwek
opcjonalnie: pietruszka
Jak to przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na złoty kolor.
W dużej misce ugniatamy ciecierzycę, dodajemy podsmażony czosnek i cebulę, szczypiorek, jajko i przyprawy.
Z powstałej masy formujemy 6 kulek. Obtaczamy je w bułce tartej, delikatnie spłaszczamy by powstały nam ładne burgery. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Ok. 3 minuty z każdej strony lub aż się ze złocą. I Gotowe!
Podajemy z sosem tzatziki, świeżą sałatą, pomidorami i szczypiorkiem a wszystko to zawinięte w tortillę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz