Falafel - kebab inaczej


Przyznaję, sama nie byłam pewna tego przepisu ;) Burgery z ciecierzycy? A gdzie podziało się mięsko? Ale co tam - raz kozie śmierć. Ciecierzycę akurat miałam w domu i nie bardzo wiedziałam co z nią począć. Cebula i czosnek też się znalazły. I tak powstał wegetariański kebab - palce lizać!







400g ciecierzycy
1 cebula
ząbek czosnku
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta
oliwa z oliwek
opcjonalnie: pietruszka


Jak to przyrządzić?


Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na złoty kolor.



W dużej misce ugniatamy ciecierzycę, dodajemy podsmażony czosnek i cebulę, szczypiorek, jajko i przyprawy. 

Z powstałej masy formujemy 6 kulek. Obtaczamy je w bułce tartej, delikatnie spłaszczamy by powstały nam ładne burgery. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Ok. 3 minuty z każdej strony lub aż się ze złocą. I Gotowe!



 Podajemy z sosem tzatziki, świeżą sałatą, pomidorami i szczypiorkiem a wszystko to zawinięte w tortillę.


Mmmm... Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl