Akcja powroty, czyli do gotowania czas wrócić. Zaczniemy na słodko i urodzinowo. Świętować było co, a co najważniejsze z kim. Ciacho chyba wszystkim smakowało, bo zanim wyciągnęłam aparat, na tacy zostały już tylko okruszki. A zatem powtórka z rozrywki...
Makowy biszkopt, krem kawowy i kwaskowy dżem.
Makowy biszkopt, krem kawowy i kwaskowy dżem.
Makowy biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
125g maku
łyżeczka proszku do pieczenia
kropla aromatu śmietankowego
szczypta soli
Jak to przyrządzić?
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, która nie wypada z miski. ;) Stopniowo wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i... miksujemy dalej. Mąki, mak i proszek do pieczenia przesiewamy i powoli dodajemy do ciasta.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
A teraz najważniejsze...
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i, jeszcze w tortownicy, opuszczamy na podłogę. Z jakiej wysokości? 50-60cm w zupełności wystarczy. Dzięki temu biszkopt nie opadnie ani milimetra. Rewelacja!
Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 3 blaty.
W tym czasie przygotowujemy kawowy poncz i krem.
Poncz:
4 łyżeczki kawy rozpuszczanej
szklanka wrzątku
30ml alkoholu
Zaparzamy kawę, studzimy i dodajemy alkohol.
Krem:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalenej
10 łyżeczek cukru
20ml alkoholu
900ml - 1l śmietanki do ubijania
Wszystkie składniki ubijamy mikserem aż powstanie puszysty krem.
Pora złożyć tort. Kolejność następująca.
Biszkopt, poncz, krem, biszkopt, poncz, krem, biszkopt, poncz i krem. I... Gotowe!
Ozdabiamy pozostałym krem, orzechami i np, kwaśnym dżemem.
Uwielbiam dodatek maku do biszkoptu:)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDzięki;) smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Usuń