Tort Rozpusta. Kajmak, piernik, czekolada.

Inaczej się go nie da nazwać. A to wszystko przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy. Zero pieczenia, trochę miksowania i sporo zabawy przy dekoracji. 





300g herbatników lub maślanych ciasteczek
500ml śmietanki do ubijania
pierniczki do dekoracji
mała puszka masy kajmakowej
lub jeśli nie macie takowej na stanie
100g masła
140g cukru
300ml słodkiej śmietanki




Jak to przyrządzić?

Śmietankę i masę kajmakową przekładamy do dużej misy. Miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie puszysty krem.

lub do wersji bez masy kajmakowej

W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i ciągle mieszamy do rozpuszczenia wszystkich kryształków. Zwiększamy moc i całkiem przemyślanie przypalamy syrop. Następnie dodajemy słodką śmietankę i intensywnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Uwaga! więcej masła = rzadszy syrop, więcej cukru = gęstszy syrop.

Gotowy krem odstawiamy na 10-15 minut do lodówki by lekko stężał.

W tortownicy (ok. 24cm średnicy) układamy pierwszą warstwę ciasteczek i przykrywamy warstwą kremu, później kolejna warstwa ciasteczek i znów krem, i tak aż do wyczerpania składników.

Ciasto dekorujemy czekoladą i pierniczkami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny i... GOTOWE!




Mmmm...Ile smaku!


5 komentarzy:

  1. A te ludziki (pierniczki) na pierwszej foce to pilnują tortu aby go nie spałaszować, czy wręcz przeciwnie zapraszają do degustacji? Fajny torcik

    OdpowiedzUsuń
  2. Dekoracja obłędnie urocza ! :) A nazwa mówi sama za siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna dekoracja. Torcik musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takimi składnikami musi smakować jak niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl