Nowy wymiar placków ziemniaczanych - Lángos

Pulchne, delikatne i przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Świetna alternatywa dla ociekających tłuszczem, smazonych placków ziemniaczanych.



3 ugotowane ziemniaki
15g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
300ml mleka
3szklanki mąki
łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
sól do smaku
olej do smażenia

Jak to przyrządzić?


Najpierw robimy rozczyn. W 100ml ciepłego mleka rozpuszczamy łyżeczkę cukru, dodajemy drożdże i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie mielimy ziemniaki i czosnek, dodajemy do nich mąkę i  pozostałe mleko, a następnie wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe porcje i wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy w celu uzyskania pożądanego kształtu. 


Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placki na złoty kolor. I Gotowe!


Najlepiej smakują z domowym gulaszem na który przepis już wkrótce ;)

Mmmm... Ile smaku!



1 komentarz:

  1. Takiego placka ziemniaczanego jeszcze nie jadłam ;) Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl