"To na pewno nie jest zwyczajne ciasto jabłkowe" usłyszałam w trakcie pisania przepisu. Doprecyzujmy zatem: Jest to ciasto cynamonowo-jabłkowe z kremem karmelowym, przekładane jabłkami.
Do ciasta dodajemy ugotowane jabłka, podobnie jak dodajemy marchew do ciasta marchewkowego. Efekt? Ciasto jest wilgotne, delikatne i smakuje wprost obłędnie.
Do ciasta dodajemy ugotowane jabłka, podobnie jak dodajemy marchew do ciasta marchewkowego. Efekt? Ciasto jest wilgotne, delikatne i smakuje wprost obłędnie.
4 twarde, kwaśne jabłka
4 jajka
8 łyżek cukru (polecam brązowy)
4 łyżki oleju
4 łyżki wody
4 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
łyżka proszku do pieczenia
100g kremowego serka
8 łyżek cukru
3 łyżki masła
170g mąki tortowej
8 łyżek cukru
3 łyżki masła
170g mąki tortowej
Jak to przyrządzić?
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w równą kostkę i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy do miękkości, ale tak by jabłka się nie rozpadały. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w równą kostkę i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy do miękkości, ale tak by jabłka się nie rozpadały. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jajka wbijamy do dużej misy. Wlewamy wodę i olej. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania obfitej piany. Wsypujemy cukier. Miksujemy. Dodajemy połowę ugotowanych jabłek i ponownie miksujemy. Tym razem na gładką masę.
Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy już ostatni raz.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy 50 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem karmelowy.
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i całkiem celowo, przypalamy i gotujemy do momentu powstania gęstego karmelu.
Kremowy serek przekładamy do małej miski. Dodajemy płynny karmel i miksujemy.
Upieczone ciasto wyciągamy z pieca, studzimy i kroimy na 2 blaty.
Przekładamy pozostałymi jabłkami, a całość zwieńczamy karmelowym kremem. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy już ostatni raz.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy 50 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem karmelowy.
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i całkiem celowo, przypalamy i gotujemy do momentu powstania gęstego karmelu.
Kremowy serek przekładamy do małej miski. Dodajemy płynny karmel i miksujemy.
Upieczone ciasto wyciągamy z pieca, studzimy i kroimy na 2 blaty.
Przekładamy pozostałymi jabłkami, a całość zwieńczamy karmelowym kremem. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
To musi być absolutnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńMUSZĘ TO UPIEC!!!!!!!!!!!!! Ile mąki?
OdpowiedzUsuńMąkę chyba zjadłam z tego wszystkiego. 170g czyli czubata szklanka mąki tortowej. Dziękuję za wyłapanie błędu i już dopisuję co trzeba do listy składników. Pozdrawiam!
UsuńDzięki stokrotne - wieczorkiem impreza - biegnę piec :)))
OdpowiedzUsuńŻyczę udanej imprezy i smacznego ciasta oczywiście!
Usuńciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńna jaką wielkość tortownicy jest przepis?
tortownica 23cm
Usuń