Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z kawą - bardzo niesprecyzowany pomysł. W końcu zdecydowałam się na kawowy biszkopt, nasączony kawową nalewką i przełożony kremem z orzechów włoskich. Ot taki tort bez okazji ;))Jak wyszło? Powiem nieskromnie, że obłędnie. Tort zniknął w oka mgnieniu. Coś czuję, że będzie powtórka ;))
Zaczynamy od bazy, czyli ciasta, bo biszkoptem tego nazwać nie można. Ciasto jest ciężkie i wilgotne.
Ciasto kawowe:
175g margaryny lub masła
175g cukru
175g mąki tortowej (czubata szklanka 250ml)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem orzechowy:
600ml Śmietanki do ubijania
cukier do smaku (u mnie 5 łyżek)
4 garści mielonych orzechów włoskich
Poncz:
60ml likieru kawowego
50ml gorącej przegotowanej wody
Kwaśny dżem, u mnie agrestowy prosto od Maminka
Jak to przyrządzić?
Ciasto kawowe
W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Masa ma być lekka i puszysta. Bez najmniejszej cukrowej grudki. Pojedynczo wbijamy jaja i miksujemy. Do masy przesiewamy mąkę , proszek do pieczenia i sodę. Ponownie miksujemy. Dodajemy kawę w proszku. Miksujemy.
Ciasto przekładamy do dwóch okrągłych blaszek (średnica 20-21cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C (z termoobiegiem). Studzimy. Każde z ciast kroimy na 2 blaty.
W trakcie studzenia przygotowujemy
krem orzechowy.
Śmietanę przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy mielone orzechy. Miksujemy do ubicia.
Pora złożyć wszystko w zgrabną całość i tak...
Blat, poncz, krem orzechowy, blat, poncz, dżem agrestowy, krem orzechowy, blat, poncz, krem orzechowy, blat, poncz, dżem agrestowy, krem orzechowy do wykończenia ciasta. I GOTOWE!
Mmmm... Ile smaku!
W trakcie studzenia przygotowujemy
krem orzechowy.
Śmietanę przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy mielone orzechy. Miksujemy do ubicia.
Pora złożyć wszystko w zgrabną całość i tak...
Blat, poncz, krem orzechowy, blat, poncz, dżem agrestowy, krem orzechowy, blat, poncz, krem orzechowy, blat, poncz, dżem agrestowy, krem orzechowy do wykończenia ciasta. I GOTOWE!
Mmmm... Ile smaku!
Wyglada świetnie! Chętnie bym skosztowała, takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
No to zaszalałaś:) blat kawowy, poncz, raz delikatny krem orzechowy, raz kwaskowy dżem agrestowy...niebo w ustach, rozpusta kulinarna a do tego....to nieziemskie otoczenie - ośnieżona ławeczka i kawa z "koffieróbki":) czego można jeszcze potrzebować do szczęścia?- tylko kogoś bliskiego do towarzystwa:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy gorąco. Buziaki:)
Pyszny tort:) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńTort wygląda niesamowicie! Zdjęcia są cudowne a świadomość, że to dzieło ma kawę w sobie kusi mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńHej co to znaczy 600 ml śmietanki do ubijania? Jaki % 30 ?
OdpowiedzUsuń30% lub 36% te druga niestety fuzo ciezej znalezc
OdpowiedzUsuń