ugotowane ziemniaki
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Jak to przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i gotujemy w dobrze osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe tłuczemy i zostawiamy do ostudzenia.
Całość ciasta dzielimy na 4 części, kreśląc znak "+". Dzięki temu będziemy wiedzieć, ile mąki potrzebujemy .
Jedną ćwiartkę odkładamy na bok, a w jej miejsce dodajemy mąkę w proporcji pół na pół.
Dodajemy jajko i sól, i wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie się nam kleić do rąk. Blat oprószamy mąką.
Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm., a następnie odcinamy kluseczki.
Kopytka gotujemy w dobrze osolonej wodzie.
Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody. I Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz