Krem cytrynowy czyli lemon curd

Cudownie kremowy i cytrynowy. Nie dziwię się, że świat oszalał na jego punkcie.



3 żółtka
skórka i sok z połowy cytryny
6 łyżek cukru
4 łyżki masła
* 3 łyżki mąki (do tarty cytrynowej z bezą)

Jak to przyrządzić?


W garnuszku łączymy żółtka, skórkę i sok z cytryny, cukier. Stale mieszając drewnianą łyżką, upewniając się czy nic nie przywiera do dna gotujemy krem na małym ogniu przez ok. 5minut. 

* Dodajemy 3 łyżki mąki i intensywnie mieszamy, aż krem zgęstnieje.
Odstawiamy garnek z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż konsystencja będzie gładka. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. I... Gotowe!

Mmmm... Ile smaku!


1 komentarz:

Durszlak.pl