Śliwkami i kremem cytrynowym. Kwaskowa, owocowa i na kruchym spodzie.
Pyszności.
Porcja kruchego ciasta
500g świeżych śliwek
4-5 łyżek kremu cytrynowego
Opcjonalnie na bezę: 5 białek, szczypta soli i 5 łyżek cukru
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruchy spód do tarty według przepisu.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem cytrynowy. Przepis tutaj.
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem cytrynowy. Przepis tutaj.
Na ostudzony kruchy spód wykładamy krem cytrynowy i pokrojone w kosteczkę lub plasterki śliwki.
Całość możemy przykryć bezą. Białka ubijamy na sztywną bezę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Gotową bezę wykładamy na wierzch tarty.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. I... Gotowe!
MMm ja robiłam wczoraj tartę ze śliwkami:) Też była pyszna:)
OdpowiedzUsuńOch, jaka wspaniała! Pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)