Delikatne, puszyste, kremowe i dziecinnie proste w przygotowaniu.
500 g jogurtu naturalnego
cukier do smaku
1/2 opakowanie żelatyny spożywczej (10g)
3 łyżki mleka
ciasteczka maślane lub herbatniki
Jak to przyrządzić?
Truskawki miksujemy z cukrem aż do uzyskania konsystencji musu. Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy na jednolitą masę.
W małym garnku podgrzewamy mleko i dodajemy żelatynę. Mieszamy na małym ogniu aż żelatyna się rozpuści. Jeszcze ciepłą żelatynę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy truskawkowej. Miksujemy.
Gotowy krem odstawiamy na 10-15 minut do lodówki by lekko stężał.
W tortownicy (ok. 24cm średnicy) układamy pierwszą warstwę ciasteczek i przykrywamy warstwą kremu, później kolejna warstwa ciasteczek i znów krem, i tak aż do wyczerpania składników.
Ciasto dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny i... GOTOWE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz