Obiadowy klasyk w odświeżonym wydaniu. Zamiast mięsa lub kiełbasy, poczciwa i niedoceniona w kuchni mortadela. A do tego moc przypraw.
puszka pomidorów (całych)
duża cebula
2 ząbki czosnku
400g kiełbasy
oliwa z oliwek
słodka papryka w proszku
pieprz ziołowy
sól do smaku
opcjonalnie: tymianek, kurkuma, 1/2 puszki czerwonej fasoli
Jak to przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kiełbasę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy słodką papryką w proszku i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane mięso przekładamy do garnka.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę. Smażymy razem przez ok. 3 minuty.
Pomidory z puszki kroimy w plasterki (ok. 0.5cm grubości) i razem z sosem pomidorowym (zalewą) mieszamy z papryką i cebulą. Dodajemy fasolę. Czekamy chwilę i wszystkie warzywa przekładamy do garnka z mięsem.
Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, solą i tymiankiem, Opcjonalnie można dodać kurkumy, która ożywi kolor naszego gulaszu.
I... GOTOWE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz