Szynka, schab czy też boczek! Mięsko wychodzi po prostu rewelacyjne - na gorąco prosto z pieca lub na zimno do kanapek. Przepis oczywiście od Maminka ;)) Instrukcję krok po kroku znajdziecie tutaj
http://maminek61.blogspot.co.uk/2013/12/miesa-pieczone.html.
Solanka:
150g soli
łyżka soli peklowej
3l zimnej wody
czosnek
ziele angielskie
czarny pieprz
liść laurowy
Schab, szynka lub boczek ok.1,5kg
Łyżka oleju
wędzona słodka papryka w proszku
Mmmm...Ile smaku!
Schab, szynka lub boczek ok.1,5kg
Łyżka oleju
wędzona słodka papryka w proszku
Jak to przyrządzić?
Zaczynamy od solanki. W zimnej wodzie rozpuszczamy sól, dodajemy sól peklową, pokruszone ziele angielskie i czarny pieprz i pokrojone ząbki czosnku. Wkładamy mięso tak by całe znajdowało się pod powierzchnią wody. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Polecam 4, tak dla pewności.
Mięso wyjmujemy z solanki, opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Nacieramy olejem i wędzoną papryką.
Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. I GOTOWE!
Mięso wyjmujemy z solanki, opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Nacieramy olejem i wędzoną papryką.
Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Taka najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńSzynka idealna a i chlebek wygląda apetycznie:) Do tego ćwikła z chrzanem ...mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ciepluteńko. Buziaki :)
Wszystkiego Dobrego na Nowy Rok ❤️
OdpowiedzUsuń