Mocno czekoladowe ciasteczka. Proponuję wersję "pełen wypas" czyli brownies z sernikiem, wiśniami i białą czekoladą.
150g gorzkiej czekolady
150g masła
1 i 1/2 szklanki mąki
pół szklanki brązowego cukru
szczypta soli
3 jajka
6 łyżek ciemnego kakao
50g cukru pudru
50ml soku z wiśni
200g kremowego serka
wiśnie i biała czekolada - ilość według uznania
Jak to przyrządzić?
Czekoladę łamiemy w kostki. Umieszamy w małej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W małym garnuszku, na małym ogniu rozpuszczamy masło.
Mąkę, brązowy cukier, sól i kakao przesypujemy do dużej miski. Wbijamy 2 jaja, wlewamy rozpuszczoną czekoladę i masło. Miksujemy na wysokich obrotach do powstania jednolitej masy.
W drugiej misce umieszczamy kremowy serek. Wsypujemy cukier puder i wbijamy 1 jajo. Dodajemy sok z wiśni. Miksujemy.
Połowę masy brownies wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Następnie wykładamy wiśniowy serek. Na wierzchu układamy kawałki białej czekolady i wiśnie. Wykładamy drugą połowę masy czekoladowej. Ponownie ozdabiamy wiśniami i białą czekoladą.
Pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (z termoobiegiem). I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPełna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda takie czarno-czerwone :)
A jak smakuje ;) Gorąco polecam.
UsuńChciałabym się tylko zapytac jakiego kremowego serka pani używa? coś w stylu Philadelphia czy może bardziej Mascarpone ? Dziękuję z góry.
OdpowiedzUsuńW tym przypadku zdecywoadnie coś w rodzaju Philadelphia ;))
Usuń