Kolejna odsłona babeczek. Przepis niewiele różni się od poprzedniego, za to cieszy oko i brzuch :) Wydaję mi się,ze przy tego rodzaju wypiekach ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja już planuję miętowe... ;))
Składniki na 12 sztuk:
Składniki na 12 sztuk:
szklanka mąki
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
175g masła w temperaturze pokojowej
170g cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
3 jajka
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
opakowanie kremowego serka 250g
70g cukru pudru
szczypta cynamonu
cynamonowe płatki śniadaniowe
szczypta cynamonu
cynamonowe płatki śniadaniowe
Jak to przyrządzić?
Wrzucamy wszystko do miski i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. W foremce do muffinek układamy papilotki. Do każdej foremki nakładamy 1,5-2 łyżki ciasta;)
Pieczemy 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C z termoobiegiem.
W trakcie pieczenie przygotowujemy krem do dekoracji. Kremowy serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Babeczki wyjmujemy z pieca, wyciągamy z formy i studzimy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy kremem cynamonowym i płatkami śniadaniowymi. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Babeczki wyjmujemy z pieca, wyciągamy z formy i studzimy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy kremem cynamonowym i płatkami śniadaniowymi. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Dokładnie! Uwielbiam babeczki i to że przepis jest w zasadzie zawsze ten sam, a warianty smakowe można wymyślać do woli :)
OdpowiedzUsuńBabeczki, babeczki, babeczki ...zawsze piękne i zawsze pyszne:) a może teraz czas na dziadeczki?, są tacy, którzy troszkę babeczek zazdroszczą:)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńAleż to jest piękne. A po przeczytaniu przepisu widzę, że również pyszne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie to jest w nich najfajniejsze - można szaleć ze smakami, a zawsze będą pyszne :)
OdpowiedzUsuń