Prosty przepis na efektowne ciasteczka. Idealne do herbaty ;)
200g mąki
100g masła
100g cukru pudru
4 jajka (2+2)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki
Do przybrania: maliny, mięta, cytryna, cukier puder
Jak to przyrządzić?
Zaczynamy od kruchego ciasta.
Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy na pożądaną grubość, zazwyczaj 3-4 mm. Tak wyrobione ciasto przekładamy do foremki lub blaszki. Użyłam kwadratowej blaszki 22cm x 22cm Ciasto Przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wsypujemy fasolki/ceramiczne kuleczki i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175C z termoobiegiem. Po tym czasie wyjmujemy fasolki i papier. Pieczemy jeszcze 5 minut i wyjmujemy z piekarnika.
Masa cytrynowa
Do miski wbijamy 2 jaja i wsypujemy cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Dodajemy sok z cytryny i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Do masy możemy dodać kilka malin. Całość pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Mmmm...Ile smaku!
Coś innego.... jak mówi Ronnie:)) Zestawienie z cytrynowym akcentem zapowiada ciekawe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńMusimy wypróbować, bo nas intrygują:)
Prosto i efektownie. Bardzo fajny przepis na kawowe spotkania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam