Stało się! Oszalałam na punkcie żurawiny. Co raz częściej łapię się na tym, że dostaję bzika na punkcie jednego z sezonowych produktów. Wcześnie była dynia, a teraz mam żurawinę ;) Nalewki, dżemy sosy i ciasta. Do wszystkiego i na każdą okazję! Dziś przepis na ciasto jogurtowe z żurawiną, a może lepiej było by nazwać je żurawinowo-jogurtowe? Smak jogurty jest mocno wyczuwalna, konsystencja bardzo puszysta i wilgotna niczym w muffinkach, a do tego kwaśna żurawina. Miodzio!
225 g mąki tortowej (lub 155g mąki tortowej i 70 bardzo drobno mielonych płatków owsianych)
300ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
200g żurawiny (może być ta z nalewki, świeża lub mrożona)
170g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
85g masła
Jak to przyrządzić?
Masło przekładamy do małego rondelka i ustawiamy na małym ogniu. Rozpuszczamy, ściągamy z ognia i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, Dodajemy cukier. Mieszamy. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i wbijamy jaja. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodajemy owoce żurawiny i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50-55minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Dla mnie idealne :) Też mam bzika na punkcie świeżej żurawiny :)
OdpowiedzUsuń