Szaszłyki z piersi kurczaka z grilla

Sezon grillowy uważam za otwarty! Kiełbaski to już oklepany klasyk. Dziś przepis na soczyste szaszłyki z piersi kurczaka. 





Szaszłyki:
500g piersi z kurczaka
2 papryki: żółta i czerwona

Marynata:
szklanka jogurtu naturalnego
2łyzki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano 
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki soli
pieprz
2 ząbki czosnku

Dressing cytrynowy:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki świeżej bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek

Jak to przyrządzić?

W dużej misce mieszamy jogurt naturalny z oliwą i przyprawami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do marynaty. Mieszamy tak by każdy kawałek kurczaka był dokładnie pokryty marynatą. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.




Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.

Kurczaka i paprykę nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillujemy, często obracając by szaszłyki były dobrze wypieczone :) I GOTOWE!




Podajemy z dressingiem cytrynowym: Bazylię szatkujemy, mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą, lub sosem czosnkowym. 




Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

Durszlak.pl