Mus z rabarbaru

Odgrażałam się kilkakrotnie, że zanudzę Was rabarbarem. A skoro słowo się rzekło to zaczynamy... Dziś przepis bazowy na mus, który przyda nam się już wkrótce do wykonania innych rabarbarowych cudeniek.

Mus po lewej, a po prawej krem.



500g rabarbaru
1/2 szklanki cukru
100ml wody

Jak to przyrządzić?

Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i układamy na dnie garnka o grubym dnie. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut do momentu aż puści sok. Dodajemy wodę i na bardzo małym ogniu rozgotowujemy rabarbar. Blendujemy. Dodajemy cukier do smaku.

Mus przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Możemy go tez śmiało zapasteryzować przez 15 minut i będzie jak znalazł na zimę.



Mmmm...Ile smaku!


4 komentarze:

  1. Piękny kolor! A mus zapewne przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar mało popularny a warto się nim zainteresować,bo jak widać daje wiele możliwości do wykorzystania w naszym menu:)Pozdrawiamy i czekamy na kolejne propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propozycji będzie jeszcze kilka, bo jak zaczynam mieszać w garach (i nie tylko) to na całego! Buziaki!

      Usuń
  3. Mniam, uwielbiam rabarbar w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl