Dobre spaghetti. Włoska terapia zbiorowa

Makaron z pomidorowym sosem - nic trudnego? Oczywiście, że nie. Wciąż jednak trudno o przepis na dobre spaghetti. Dziś sprawdzony, wypróbowany już chyba milion razy przepis na sos z mięsem. Pachnący słodkimi pomidorami, winem i oregano, bo właśnie tak kojarzy mi się włoska kuchnia.





puszka krojonych pomidorów, bez skórki
200ml czerwonego wina
500g mięsa mielonego 
łyżka suszonego oregano
delikat do mięs
sól, pieprz
łyżka oleju

Jak to przyrządzić?

Cała tajemnica dobrego spaghetti tkwi w mięsie i wcale nie chodzi mi o jego jakość czy pochodzenie. Wieprzowina? Wołowina? Może być i jedno i drugie. Chodzi o smażenie. Często bowiem zdarza się, że mięso nie jest usmażone a ugotowane. I to psuje efekt końcowy.

Ale, ale od początku....

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Gdy patelnia jest już rozgrzana układamy na niej mielone mięso. równomiernie na całej patelni. I... czekamy. Nie ruszamy, nie mieszamy, nie przekładamy, nie podważamy. Po prostu czekamy aż mięso puści sok. I czekamy dalej, aż sok się zredukuje, a mięso zacznie się smażyć. Smażymy na złoty kolor. I teraz możemy zacząć mieszać. Bo złote ma być z obu stron. Przyprawiamy delikatem do mięs. I smażymy jeszcze chwilkę.

Dodajemy kieliszek wina. Mięso dusimy około 5-6 minut lub do redukcji wina do połowy objętości. Sos doprawiamy oregano. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pomidory. Razem z sokiem. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I GOTOWE!

Podajemy oczywiście z makaronem (nie lubię długich makaronów, więc na zdjęciu widnieją świderki) i lampką wina. Odrobina tartego sera czy listek świeżej bazylii na pewno nie zaszkodzi ;)




Mmmm...Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl