Nieco odmienne od tradycyjnej wersji, bo zrobione z włoskiej kapusty. Dlaczego? Włoska kapusta jest delikatniejsza, a co za tym idzie łatwiejsza w obróbce. Odparzenie liści zajmuje dosłownie chwilę, i nie ma ryzyka, że będą zbyt twarde lub rozgotowane. I zawijanie jest dużo prostsze. Czego chcieć więcej? No może pełnowymiarowej włoskiej kapusty. Ta dostępna u nas jest raczej wersją sałatkową - wielkość główki jest równa główce sałaty. I ten kolor. Ale dla chcącego nic trudnego. :) Mamy po prostu więcej mini gołąbków.
główka włoskiej kapusty
500g mięsa mielonego
200g ryżu, ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
przyprawa do mięs, u mnie tradycyjnie Delikat do mięs
pieprz ziołowy
słodka papryka w proszku
Jak to przyrządzić?
W dużym garnku zagotowujemy wodę.
Garnek musi być na tyle duży byśmy mogli swobodnie włożyć całą główkę kapusty. Ile wody? Tyle by po włożeniu kapusty nie wylewała się z garnka i nie parzyła nas w czasie oddzielania liści. Warto najpierw spróbować na zimno.
Jeszcze surową kapustę nacinamy u nasady. W ten sposób łatwiej będzie oddzielić już sparzone liście.
Kapustę wkładamy do wrzątku i powoli oddzielamy liście. Z każdego z nich wycinamy zgrubienia. Tak spreparowaną kapustę odstawiamy do ostygnięcia.
W misce łączymy mielone mięso z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i przyprawą do mięs i dokładnie mieszamy.
Czas na zawijanie.
Porcję farszu układamy u podstawy liścia.
Zwijamy liść by zakryć nadzienie.
Następnie zaginamy do środka lewą stronę liścia i prawą. Koperta.
Znów zwijamy. I już!
Smażenie. Uważam, że to właśnie ono wydobywa pełnię smaku z kapusty. A zatem...
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Gołąbki posypujemy słodką papryką i obsmażamy z obu stron.
P.S. Jeśli nie chcecie bawić się z wyciąganiem patelni, rozgrzewaniem oleju itd. to możecie bezpośrednio przystąpić do zapiekania.
Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-165 stopni C. I GOTOWE!
Podajemy z sosem pomidorowym.
Mmmm...Ile smaku!
latwy przepis szybkie danie i to naprawde PYSZNE - dziekuje ...polecam ...
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się, że smakowało ;)
Usuń