Trochę taśmy, odrobina dobrych chęci i klawiatura działa. Może nie jak nowa, ale są polskie znaki i alfabet jest cały :)) Spacja trochę szwankuje, ale to nie jest duży kłopot. W każdym bądź razie da się go obejść.
Kabaczki same w sobie specjalne smaczne nie są. Powiedziałabym nawet, że smaku nie mają. Ale jak im trochę pomóc, doprawić i obrobić termicznie to można się naprawdę smacznie (i tanio) najeść.
1 kabaczek
500g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego (można zastąpić soczewicą - tyle że w mniejszej ilości:))
200 przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
mała cebula
tarty ser
łyżka oleju
masło
Jak to przyrządzić?
Kabaczka myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Nasiona usuwamy łyżką. Tak powstałe krążki doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Układamy na posmarowanej masłem blaszce do pieczenia.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na oleju rozgrzewamy łyżkę oleju, na którym podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy zioła i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy mielone mięso i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przecier pomidorowy i farsz jest gotowy.
Kabaczkowe krążki nadziewamy farszem, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy do momentu aż kabaczek będzie miękki (u mnie 35 minut). Podajemy z puree z ziemniaków, ryżem lub po prostu kromką dobrego pieczywa z masłem ;)) I GOTOWE!
Farsz dla tych, których mięso chcą zastąpić soczewicą ;))
Soczewicę ok.150g gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Suchą soczewicę warto wcześniej kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na oleju rozgrzewamy łyżkę oleju, na którym podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy zioła i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy przecier pomidorowy i ugotowaną soczewicę, i farsz jest gotowy.
Mmmm...Ile smaku!
Ciekawy przepis, wygląda bardzo zachęcająco, także muszę kiedyś wypróbować :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJakaś odmiana:) zawsze kabaczek do nadziewania krojony był wzdłuż a tu pierścienie i efekt bardzo fajny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję :)) Pokroić łatwiej, a i porcje bardziej podzielne ;))
UsuńNiesamowite. Dzisiaj podobnie robiłam cukinię :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zjawiskowo :)