Moja miłość do czeskiej kuchni chyba nigdy nie przeminie, a przynajmniej się na to nie zapowiada. Dziś sztandarowe vepro-knedlo-zelo Co to takiego? Soczysta wieprzowa pieczeń podawana z bogatym mięsnym sosem, houskowym (bułczanym?) knedlikiem, co by ten sos z talerza łatwiej zagarnąć, i gotowaną słodko-kwaśną kapustą. Pycha! A do tego zimne piwo! Żyć nie umierać!
1kg-1.5kg karkówki
300ml ciemnego piwa pszennego
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
2 cebule
Delikat do mięs
Jak to przyrządzić?
Karkówkę myjemy i oczyszczamy z białych błonek. Dokładnie nacieramy przyprawą do mięs. Mięso wraz z gałązką rozmarynu szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Z pozostałych składników przyrządzamy "bulion", który przelewamy do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Na środku naczynia układamy mięso. Całość pieczemy przez 1.5 godziny w 190 stopniach C, a następnie przez kolejne 30 minut w 175 C. Wysoka temperatura i czas pieczenia sprawi, że pieczeń będzie bardzo soczysta i jednocześnie krucha.
I... Gotowe!
Mmmm...Ile smaku!
Już czuję aromat tej karkóweczki. Pychotka:)
OdpowiedzUsuń