Po prostu dobre! A do tego szybkie w przygotowaniu :D czyli to co lubimy najbardziej.
Makaron z kremowym sosem carbonara, chrupiącym boczkiem i kurkami.
Makaron z kremowym sosem carbonara, chrupiącym boczkiem i kurkami.
Składniki na 2 porcje:
100g kurek
100g boczku
100ml śmietanki
ząbek czosnku
1 żółtko
50g twardego sera
długi makaron ok.150g
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Jak to przyrządzić?
W dużym garnku, w porządnej osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte grzyby. Moje kurki były drobniutkie, no może poza jednym olbrzymem, więc ich nie kroiłam ;) Smażymy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
W małym rondelku przygotowujemy sos carbonara. Mieszamy śmietankę, starty twardy ser i żółtko, gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy boczek z kurkami i czosnkiem. Gotujemy jeszcze przez minutę.
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. I Gotowe!
Mmmm...Ile smaku!
P.S. Dzisiejszy przepis jest inspiracją z Tesco :P
Jaka szkoda, że już od jakiegoś czasu nie widziałam w sklepach kurek... Zjadłabym taki makaron!
OdpowiedzUsuńFakt, o kurki teraz niełatwo :( Ale zapewniam, że dla tego smaku warto się postarać i poszukać ;) gdyby się jednak nie udało - wpadaj do nas. Podzielimy się ;)
Usuń