Kto był w Hipnozie ten wie, że nie ma nic lepszego jak warzywne zapiekanki :D Na samą myśl cieknie mi ślinka. No i jeszcze ten beszamelowy sosik.
Uwaga! Proporcje dowolne ;) Uwielbiam brokuł i marchewkę, więc jest ich optycznie i objętościowo więcej;) Ale wszystko zależy od Was!
brokuł
kalafior
marchew
groszek cukrowy
małe kukurydze
fasolka szparagowa
twardy ser, tarty
opcjonalnie: boczek
20g masła
1 łyżka mąki
300ml mleka
2 kostki rosołowe
Jak to przyrządzić?
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy 2 kostki rosołowe i przystępujemy do wstępnej obróbki warzyw.
Brokuł i kalafior
Dzielimy na różyczki i parzymy we wrzątku przez ok. 3 minuty. Będzie w sam raz, nie rozgotowany, ale też nie całkiem twardy. Po prostu lekko chrupiący.
Marchew i kukurydza
Marchew obieramy, kroimy w słupki i gotujemy razem z kukurydzą ok. 5 minut.
Fasolka i groszek
Parzymy we wrzątku ok. 3 minut.
Boczek:
Kroimy w kosteczkę i obsmażamy na złoty kolor.
Sos beszamelowy:
W innym dużym garnku na małym ogniu rozpuszczamy 50g masła, łączymy z 3 łyżkami mąki i powoli, ciągle mieszając dodajemy mleko. Mieszamy do czasu aż mleko zgęstnieje, czyli powstanie sos beszamelowy. Zdejmujemy z ognia.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy tartym twardym serem i polewamy beszamelem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wyjmujemy z pieca gdy beszamel się zezłoci.
Mmmm...Ile smaku!
o rany ale to smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuńdzięki ;) zapewniam, że nie tylko wygląda ;)
Usuń