Łamistrajk. Zapiekanka warzywna.

Kto był w Hipnozie ten wie, że nie ma nic lepszego jak warzywne zapiekanki :D Na samą myśl cieknie mi ślinka. No i jeszcze ten beszamelowy sosik. 




Uwaga! Proporcje dowolne ;) Uwielbiam brokuł i marchewkę, więc jest ich optycznie i objętościowo więcej;) Ale wszystko zależy od Was!

brokuł
kalafior
marchew
groszek cukrowy
małe kukurydze
fasolka szparagowa
twardy ser, tarty
opcjonalnie: boczek
20g masła
1 łyżka mąki
300ml mleka
2 kostki rosołowe



Jak to przyrządzić?

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy 2 kostki rosołowe i przystępujemy do wstępnej obróbki warzyw. 

Brokuł i kalafior 
Dzielimy na różyczki i parzymy we wrzątku przez ok. 3 minuty. Będzie w sam raz, nie rozgotowany, ale też nie całkiem twardy. Po prostu lekko chrupiący. 

Marchew i kukurydza
Marchew obieramy, kroimy w słupki i gotujemy razem z kukurydzą ok. 5 minut.

Fasolka i groszek
Parzymy we wrzątku ok. 3 minut.

Boczek:
Kroimy w kosteczkę i obsmażamy na złoty kolor.



Sos beszamelowy:

W innym dużym garnku na małym ogniu rozpuszczamy 50g masła, łączymy z 3 łyżkami mąki i powoli, ciągle mieszając dodajemy mleko. Mieszamy do czasu aż mleko zgęstnieje, czyli powstanie sos beszamelowy. Zdejmujemy z ognia.
Doprawiamy solą i pieprzem.


Wszystkie składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy tartym twardym serem i polewamy beszamelem.



Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wyjmujemy z pieca gdy beszamel się zezłoci.



Mmmm...Ile smaku!



2 komentarze:

  1. o rany ale to smakowicie wyglada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karina z Ile smaku30 października 2013 13:12

      dzięki ;) zapewniam, że nie tylko wygląda ;)

      Usuń

Durszlak.pl