Zaległości się piętrzą i najwyższy czas je nadrobić. Czym prędzej zabieram się więc za dodawanie nowych przepisów. :)
Zaczniemy od błyskawicznej i przepysznej zapiekanki z kurczakiem. W sam raz na brak kuchennej weny twórczej ;) Smacznego!
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4 ziemniaki
1 por
12 łyżek śmietany
tarty ser ok.100g
ząbek czosnku
sól, pieprz, gałko muszkatołowa do smaku
oliwa z oliwek
opcjonalnie wędzony boczek
Jak to przyrządzić?
Musimy zacząć od końca. Czyli od ziemniaków. Obieramy, kroimy w plastry ok. 3-4mm grubości i gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Teraz mamy czas by przygotować całą resztę ;)
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i innych zbędnych elementów. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy łyżkę oliwy, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania - 20 minut w zupełności wystarczy.
W tym czasie przygotowujemy pora. Odcinamy ciemno zielone łodyżki, a resztę kroimy w cienkie talarki. Posypujemy kurczaka.
Co z tym boczkiem? Gdy decydujemy się na "męską" wersję tego dania teraz jest dobry moment by dodać pokrojony w kosteczkę boczek. Zostawmy też odrobinę do zapieczenia z ziemniakami ;)
Całość przykrywamy 6 łyżkami śmietany, odrobiną sera i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Ziemniaki powinny być już dobre, a i kurczakowi niewiele brakuje. Odcedzamy nasze talarki, wykładamy warstwami na kurczaka z porem, przykrywamy pozostałą śmietaną i doprawiamy gałką muszkatołową.
Dzieło zwieńczamy grubą warstwą sera. Całość znów wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do czasu aż ser się zrumieni. I... Gotowe!
Mmmm...Ile smaku!
P.S Już wkrótce zaczniemy świąteczne przygotowania... nadziewane pierniczki, paszteciki do barszczu, pierogi z grzybami i wiele innych ;)
Dodaję do zakładek. Pobudziłaś mój żołądek:)
OdpowiedzUsuńW końcu ją zrobiłam na niedzielny obiad. Wyszła bardzo smaczna:) Polecam!
OdpowiedzUsuń