Obowiązkowo ciacho. W tym tygodniu Tiramisu ;)
Bez jajek oczywiście.
Bez jajek oczywiście.
500g serka homogenizowanego, mascarpone lub bardzo gładkiego twarogu
100g cukru
100ml likieru amaretto lub kawowego
200ml bardzo mocnej kawy
400g podłużnych biszkoptów
ciemne kakao i gorzka czekolada do dekoracji
Jak to przyrządzić?
W dużej misce ucieramy serek z cukrem. Dodajemy 30ml likieru i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści. Chyba nikt nie lubi chrzęszczącego cukru pod zębami hihi ;P
Parzymy naszą kawę, studzimy i dodajemy resztę likieru.
Biszkopty moczymy w kawie i układamy jako pierwszą warstwę na talerzykach. A teraz kolejno... warstwa kremu, czekolada i kakao, namoczone biszkopty, krem, czekolada, kakao, biszkopty, krem, czekolada i kakao, biszkopty, krem, kakao i czekolada ;P 4? Cztery warstwy! Ideał!
Pokonujemy własną słabość i wstawiamy gotowe ciacha do lodówki. Wiem, wiem to wcale nie jest proste. Ale nie obiecywałam, że będzie łatwo!
Czekamy 2 godziny.
W tym czasie zapraszamy gości. Parzymy kawę i... Gotowe!
Tiramisu wygląda obłędnie i bardzo podoba mi się wersja bez jajek :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia