Orzeźwia, a jednocześnie rozgrzewa. Dodajmy do tego miód i cytrynę i mamy idealną zimową lemoniadę.
imbir - im więcej tym lepiej
2 cytryny
6 łyżek miodu
1l wody
Jak to przyrządzić?
Na gaz wstawiamy mały garnek z wodą. Dodajemy miód i rozpuszczamy.
W tym czasie obieramy korzeń imbiru. Najłatwiej będzie zrobić to łyżeczką. Obrany już imbir trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
Cytrynę myjemy pod ciepłą wodą i ocieramy ze skórki.
Tatry imbir i skórkę cytrynową dodajemy do wody z miodem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wyciskamy sok z 2 cytryn. Dodajemy do przestudzonej lemoniady. Mieszamy. I GOTOWE!
Podajemy z lodem i plasterkiem cytryny!
Mmmm...Ile smaku!
świetna na lato gdy sa upały:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;) chociąz latem wolę różową lemoniadę z rabarbaru.
Usuń