Szarlotka z kratką

Zdania nie zmieniłam i nadal uważam, że szarlotka to najlepsze ciasto na świecie. Nie znam nikogo kto by nie lubił szarlotki. Kruchy spód, jabłka i cynamon. Bajka! No i ten zapach. Od razu robi się tak... domowo.







Dziś przepis na najzwyklejsza w świecie szarlotkę. Z tą tylko różnicą, że zrobimy na niej ozdobną kratkę. Krok po kroku.



Porcja kruchego ciasta, czyli... na grubsze kruche ciasto 

300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego


lub
cienkie i delikatne ciasto

200g mąki
100g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
cukier wanilinowy


1kg jabłek - mogą być ze słoika
cynamon

Jak to przyrządzić?

Pieczemy kruchy spód według przepisu nr 1 lub przepisu nr2. W tym celu wykorzystamy tylko połowę ciasta. Druga połowa będzie nam potrzebna do zrobienia kratki.




W trakcie pieczenia przygotowujemy jabłka. 


Jeśli korzystamy z jabłek ze słoika to sprawa jest prosta. Wykładamy je do miseczki, dodajemy cynamon - ilość według uznania i mieszamy.

Świeże jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, a właściwie smażymy. Jabłka szybko puszczą sok. Gotujemy do momentu całkowitej redukcji płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy cynamon i doprawiamy do smaku cukrem. 

Jabłka wykładamy na podpieczony spód.


Czas na kratkę.


Instrukcję krok po kroku znajdziecie tutaj.

A tu przyspieszony kurs plecionki ;)


Druga połowę ciasta wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3mm. Ciasto ma być większe od foremki.




 Ciasto kroimy na 10 pasków


Układamy 5 pionowych pasków


 Zaginamy paski nieparzyste
 Układamy poziomy pasek. Odginamy. Zaginamy paski parzyste. Układamy 2 pasek.
 Odginamy.
 I tak na przemiennie.









Ciasto wstawiamy do pieca. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto pięknie się ze złoci. I GOTOWE!


Mmmm...Ile smaku!


1 komentarz:

Durszlak.pl